Gerste korrels

 

Milia of gerstekorrels zijn onschuldige  bultjes die op iedere leeftijd kan voorkomen. Voor sommigen kan het een cosmetisch storende aandoening zijn, vooral wanneer er grote aantallen aanwezig zijn.

Hoe ontstaan milia ?

Het is nog onbekend hoe gerstekorrels ontstaan. Mogelijk is er een verstopping van talgklieruitvoergangetjes in de opperhuid zonder dat er een ontstekingsreactie plaatsvindt, zoals bij acne wel het geval is.  Voor zover we weten heeft het niets met vette huidverzorgingsproducten, voeding of met leeftijd te maken.

Hoe zien milia eruit en wat is de behandeling?

We zien kleine witte, soms huidkleurige ronde bultjes in de gezichtshuid, die helemaal geen jeuk of pijn geven.Meestal is er geen behandeling nodig. Als ze cosmetisch storend zijn, kunnen ze door elektrocoagulatie worden behandeld.

Wat kunt u zelf doen aan milia ?

Er is waarschijnlijk niets wat u kunt doen om het ontstaan van milia te voorkomen. Wel wordt er aangeraden om ze niet zelf uit te drukken omdat ze ontstoken kunnen raken. Milia gaan soms spontaan weg. Wanneer ze aanhouden kunt u ze altijd laten weghalen.

De huidtherapeute in Huidzorg Nieuwegein kan gerstekorrels weghalen door ze met een steriel naaldje aan te prikken, waarna het korreltje eruit kan worden gehaald.